Bo på hotell vid Fotografiska

Ska du besöka Fotografiska och önskar bo på ett hotell i närheten? Här hittar du en översikt över hotell vid Fotografiska. Boka alla hotell med prisgaranti.

Fotografiska är en internationell mötesplats om och för fotografi. Våra utställningar hör till Stockholms mest omtyckta sevärdheter. Hos oss kan du också lyssna på konserter, äta och dricka gott, gå en fotokurs eller arrangera ett event eller en konferens i en kreativ miljö.

Utställningar är grunden i Fotografiska. Vårt uppdrag är att visa de stora fotograferna och de nya namnen. Vi ska etablera den svenska fotokonsten i världen och den internationella fotokonsten i Sverige. Vi ska göra det för alla.

Sedan invigningen den 20 maj 2010 har vi visat legender som Annie Leibovitz och David LaChapelle samt nya namn som Nick Brandt, Magnus Wennman och Inez & Vinoodh. Varje år har vi 15–20 stora utställningar.

Vi tror att fotografi är en konstform med framtiden för sig. Konsten blir allt viktigare för oss människor. Förutom att den är en plats för mänskliga möten, kan vi hämta inspiration, lugn och kraft ur den.

En av Stockholms mest omtyckta sevärdheter

En del är mystiska. En del är glamourösa. En del är kontroversiella. Gemensamt för dem alla är att de knappast lämnar någon oberörd. Fotografiska är en av Stockholms mest omtyckta sevärdheter och lockar årligen över 500 000 besökare.

Fotografiska är inte bara fotografier

Fotografier och utställningar är den största delen i vårt erbjudande. Men vi erbjuder även fotokurser, föreläsningar och workshops för såväl nybörjare som professionella fotografer.

På Fotografiska finns också kafé, restaurang, välsorterad butik och galleri med fotografier till salu. Vi har även konserter och artist talks. Våra lokaler går utmärkt att hyra för konferenser och event. Vi har något för vänner och bekanta, företag och föreningar, högskolor och småskolor, proffs och amatörer. Ja, något för alla.

Hemvist för fotografin

Allt började redan 1940 när Hovfotograf Sundgren lade fram ett förslag om ett fotografiskt museum i Sverige. Tidskriften Foto talade med museichefer och fotografer som visade intresse och entusiasm. Trots att frågan om en permanent hemvist för fotografin stöttes och blöttes hände ingenting förrän 70 år senare när dörrarna öppnades för Fotografiska på Stadsgårdskajen i Stockholm.

Initiativtagare och grundare av Fotografiska är Jan Broman och Per Broman. Bröderna har en lång historia inom den fotografiska branschen. Till sin hjälp har de många medarbetare med spetskompetens inom sina respektive områden.

Stadsgårdskajen i Stockholm

Fotografiska huserar i en anrik industriell byggnad vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Byggnaden i jugendstil är ritad av Ferdinand Boberg, en av Sveriges mest aktade arkitekter. Den uppfördes mellan 1906–1910 och användes ursprungligen som tullhus. Den ursprungliga tegelfasaden är intakt medan interiören är renoverad. Den sammanlagda ytan på 5 500 kvadratmeter är i dag fyllda med fotografier och utställningar.